Голямото семейство

Контакти: София, кв. Лозенец, ул. Плачковица №11 / Тел.: 02/868 82 95
E-mail: info@goliamotosemeistvo.com
Сподели:
Начало

Участници 2016

Увеличи размера на текста Намали размера на текста Изпрати на приятел

семейство
Иванови от София


Здравейте!


Аз съм Мая Стайкова вече на 37 г. и искам да представя моето семейство Иванови! Благодаря за поканата отново да се включим в инициатива. Отново ще се включа защото това е моята кауза, защото искам да покажем на останалите, че МОЖЕШ да си многодетен родител ВЪПРЕКИ.

Признавам, че в тясно ни обкръжение, нямаме многодетни семейства. Но познавам такива, запознах се с някои семейства от миналогодишната инициатива и непрекъснато срещам многодетни семейства.

Аз и моята половинка Пенко Иванов се срещнахме късно. Но с времето, опознавайки се, разбрахме, че сме се качили на един самолет и посоката ни е една и съща към дестинация ЩАСТИЕ. И двамата искахме повече деца от едно. И така поехме по пътя на нашето щастие, без вричане и помпозност. Въпреки че плановете ни не съвпадаха с тези на Вселената, или трябваше да минем изпитания. Ние станахме родители за първи път през 2008 г. на нашата прекрасна принцеса Ная, сега на 7 г. Въпреки нелекото раждане и преживяване, аз не се отказах от желанието да имам второ дете. И с него плановете се разминаваха малко. Тя се появи през 2010 г. – истинска принцеса Рания – сега на 5 г.  Отдавайки се на грижите за семейството, щастлива, че имаме поне две прекрасни деца, почука на вратата и още някой. Той, най-малкият член на нашето семейство - Петър е на 4 г. Да, досещате се, че са породени.

С какво се занимават нашите малчугани?

Ная порасна и смени интересите. Преди се занимаваше с приложно изкуство, имаме огромна колекция от глинени произведения. Ходеше на латино и народни танци, зимата на ски, занимаваше се и с английски език. Сега вече пораснала, научи буквите и вече чете сама. Ходи на състезания по математика. Много й харесва да ходи на шах и фехтовка. Обича да рисува и редовно взимаме участие в конкурси.

Рания вече малко по-голяма и тя като кака ходи на приложно изкуство и също е много добра, танците и на нея се отдават и латино и народни танци. Напредва и със ските. Учи и английски език.

Пепи вече ще завърши и първа група, голям мъж стана. Много обича, а и му се отдава да играе футбол, харесва му и каратето, че кой ли спайдърмен не е ходил на карате?!

Освен  самостоятелния път на всеки, в къщи правим много работи заедно, като готвене, садене в градината, стрелба с лък, плуване и др.

Това което мога да споделя, че миналата година имах месец изпълнен с ангажименти на момичетата, концерт по танци, открити уроци, завършване, тържества и... и тогава осъзнах колко съм богата и безумно щастлива.

Няма да ви заблуждавам, има трудни моменти. Но ако се мобилизирате и запомните, че всяко нещо е временно ще се справите, а най-важното да го искате. Ще ви споделя още една тайна първото ми раждане беше когато аз бях на 30 години, третото на 34, все още. И трите ми деца са със секцио (не пожелание). Искам да разбия все още битуващите митове. Никои от наблюдаващите ми лекари не ме е критикувал. Единственият забавен въпрос беше: „..от един мъж ли са?“

Искам да ви споделя и друго – с едно дете е едно, с две е друго, с три деца е съвсем различно. От там нататък няма значение бройката. Да, има безсънни нощи, много борби за децата, но те са извън децата. Забавата е огромна, любовта също. И именно те ми дават сили в борбите ми. Аз смятам, че „колкото повече, толкова повече“ не е случаен израз. Виждам колко по-щастливи са децата ми. Те ни учат на търпение, на любов и как да бъдем родители и аз искам да бъда за повече деца. Те ви отварят очите за заобикалящия ви свят, за многото неизвестни, за които никога не сте се замисляли.

Дали работим – работим и двамата, понякога и на повече места. Разбира се, основният доход и при нас е на таткото. Той е… „просто програмист“, както обича да казва. Но аз ще ви кажа, че е повече. Той е доктор по математика (информатика). Понякога преподава в СУ “Св.св. Климент Охридски“. Той има награда „Джон Атанасов“ за принос в информатиката. Той е нашата гордост и пример. Аз съм кандидат доктор. Аз имам честта да администрирам Европейски младежки програми. Да това е чест, не се заблуждавайте, че аз взимам огромна заплата. Но е чест, защото виждам деца имащи възможността да намерят пътят си, чрез тези програми.

А тайната за успешен родител е – извадете детето от себе си и слушайте децата си, те знаят много повече от вас, усмихвайте се и не се отказвайте от хобитата си, от дрехите си, токчетата, мечтите си. Те са много по-успешни когато имате деца.

В заключение няколко коментара от приятели: 

Ganka Chivchibashieva - първи впечатления - красота, спокойствие, радост от това, че сте заедно и обич, много много обич.

Ivelina Cholakova - ... Един позитивизъм, живец, емоция и любов! Мая е вдъхновителя, едно непораснало дете готово всичко да обърне на игра. Таткото някак те уравновесява Това което силно ме впечатли, признавам си рядко се случва с големи семейства, е колко сте организирани. 99% от клиентите ми закъсняват и оправданието е "Децата". Вие сте с три и не само, че дойдохте по-рано, но нещата се получиха с лекота, като игра и изобщо не усетих...“

Joanna Popova - Хaрмония, любов, спокойствие.

Anita Petrova - Това, което харесах във вас всичките е - първо, когато се запознах с теб имаше едно дете и много цели. Човек можеше да те слуша и да си казва мечтателка, никой не постига всичко това. Но с годините бях свидетел как всяка твоя цел - мечта ставаше реалност второ дете, трето дете, дом, спокойно семейство. ХАРМОНИЯ това сте вие всички събрани накуп...

Zornitsa Panayotova - ...За теб отглеждането на три деца не е тежест и трудност, за теб е удоволствие и призвание, успяваща в същото време да бъдеш една неотразима жена, много елегантна, стилна, винаги с усмивка...

Мелина Крикорян-Иванова – Лично за мен, ти си постигнала моята мечта и само мога да ти се възхищавам на търпението и спокойствието, с което отглеждаш децата си. А това, че успяваш да бъдеш едновременно красива като жена, да си спокойна и добра като майка, имайки време да изградиш един приказен свят на децата си, и в същото време да бъдеш, работеща майка и Жената с главно Ж за своя принц, ме кара да ти се радвам още повече. Дерзай, мила и дано щастието продължава да сяда всяка вечер с теб и голямото ти семейство на трапезата ви.

Пожелавам на всички вас повече смелост в мечтите ви, повече любов и усмивки и да имате щастието, което имаме ние.


Към списъка »


Архив: Участници 2013 Участници 2014