Новини

Старт за “Голямото семейство на 2014 г.”

06.06.2014 г.

Организатори Организаторите с миналогодишните победители - семейство Цветанови

На 6.06.2014 г., петък, на специална пресконференция беше обявен стартът на националната инициатива "Голямото семейство" 2014 на списание “Кенгуру”, фондация “Искам бебе” и проект “Мулти-мама” за номиниране на най-достойните и заслужили признание български многодетни семейства. Инициативата се провежда под егидата на българския президент, който лично ще връчи на победителите наградата „Голямото семейство”. На пресконференцията стана ясна тревожната статистика за ниската раждаемост през изминалите години, както и фактът, че възрастта за първо раждане се покачва с всяка изминала година и българката избира да ражда средно на около 26,5 години. Според общонационалните данни на НСИ 54,8% е делът на двучленните български семейства, тоест тези без деца. Тези с едно дете са 24,5%, с две деца – 17%, а само 3,7% са семействата с три и повече деца у нас.

На 8 септември 2014 Президентската институция ще бъде домакин на заключителната част на инициативата – тържествено връчване на наградата „Голямото семейство на 2014 година” и бал на многодетните български семейства. Едно от тях ще бъде определено за заслужил носител на званието „Голямото семейство” на годината. Освен специална статуетка и грамота, то ще получи още множество парични и предметни награди от организаторите и участващите спонсори на кампанията. За всички семейства, приели участие в инициативата също са предвидени предметни награди от организаторите и участващите спонсори.

За "Голямото семейство"

Кампанията „Голямото семейство” е национална инициатива в подкрепа на отговорното родителство в многодетния семеен модел, която има за цел трайна промяна в положителна посока на обществените нагласи спрямо семействата с три и повече деца в България, за които се полагат адекватни грижи за личностно развитие и образование. Тревожните статистически данни за все по-намаляващия брой на родените деца у нас, както и за преобладаващото нежелание на българските семейства да имат повече от едно дете са основният мотив на организаторите да дадат старт на инициативата, която има амбицията да се превърне в ежегодна обществена кампания.