Новини

7-членно семейство от Годеч спечели първата титла „Голямо семейство” на България

16.05.2013 г.

1

Финалисти в първата национална кампания „Голямото семейство” станаха Велка и Красимир Цветанови от Годеч. Те получиха заедно със своите 5 деца красивата статуетка във формата на дърво, символ на живота и семейството, която им бе връчена от държавния глава Росен Плевналиев на тържествената церемония в сградата на Президентството.

Кампанията на сп. „Кенгуру”, фондация „Искам бебе” и проекта „ Мулти мама” привлече голям обществен и медиен интерес, като по този начин оправда напълно целите си – да популяризира и представи като положителен пример многодетния семеен модел.

В словото си, което Росен Плевналиев произнесе в Международния ден на семейството (15 май) пред събралите се участници той призна, че също е част от „Голямото семейство” със своите трима наследника и сподели че брат му го е надминал и има 5 деца. „Знам колко е трудно и скъпо, но и колко е важно и безценно и затова винаги аз съм с вас, аз съм един от вас", каза още президентът, като изрази надежда броят на многодетните семейства в България да се увеличи. Той подчерта, че децата са най-ценният и най-големият ни капитал и се обърна към семействата с думите: „Дълбок поклон пред тези, които имат съзнанието и човещината да бъдат добри родители!”. Плевнелиев се ангажира с каузата да помага на онези българи и родители, които искат да имат повече деца и обеща да бъде ежегоден патрон на инициативата.

70 семейства с повече от три деца се включиха в кампанията, като повечето от тях успяха да пристигнат от всички краища на България, за да присъстват на официалния финал в президентството, а по-късно и в зала „Рейнбоу Плаза”, където се състоя Балът на многодетните семейства. Сред участниците в първата кампания за популяризиране на многодетните семейства най-многобройни бяха тези с по три деца, а 16 имаха четири рожби. Само три от участващите семейства имаха по пет деца, сред които и победителите Цветанови от Годеч. Впечатляваща е бройката на наследниците на многобройна фамилия от Ново Оряхово, Варненско  с цели 13 наследника – всичките отглеждани у дома с много любов и грижи и отбелязващи впечатляващи успехи в спорта и училища.

Организаторите от списание „Кенгуру” и фондация „Искам бебе” и проекта „Мулти мама” се заричаме догодина кампанията да постигне още по-голяма мащабност и популярност.